پهلوانی که پوز حریفش را به خاک مالیده است

Afzal-af
خلیفه ابراهیم پهلوان . پیشکسوت ورزش پهلوانی

پهلوان محمد ابراهیم احمدی ترکمنی یکی از چهره های مشهور ورزش پهلوانی کشور است که از مسابقات بین المللی افتخارات زیادی برای ملت غیور و با شهامت افغانستان کسب نموده است .

اینکه بخشی از گفت و شنود ایشان را به توجه میرسانیم:

پیمان : استاد محترم در قدم نخست خود را معرفی نمائید تا نسل جوان جامعه ی ورزشی بهتر شما را بشناسند؟

احمدی : محمد ابراهیم احمدی ترکمنی فرزند سید احمد هستم در سال 1309 هجری شمسی در دره ترکمن ولسوالی سرخ پارسا ولایت پروان متولدگردیدم , زمانیکه طفل بودم خانواده ام در شهر کابل مسکن گزین گردید و بنا بر مشکلات اقتصادی نتوانستم مکتب بخوانم به شغل هوتل داری و ورزش پهلوانی پرداختم.

                پهلوان ابراهیمپهلوان ابراهیم

پیمان: به ورزش پهلوانی چطور علاقمند شدید و تمرینات خویش را نزد کدام استاد آغاز نمودید ؟

آقای احمدی : حدود هفتاد سال قبل زمانیکه اعلیخصرت محمد ظاهر شاه جوان بود و استدیوم غازی دندانه نداشت و با بوریا احاطه گردیده بود مسابقات پهلوانی بین پهلوانان مشهور هندوستان مانند گامه پهلوان ,شیر پنجاب و غلام پهلوان و از افغانستان سلیمانخیل و خلیفه برات پهلوان با آنها "جوره" شدند , که در این مسابقه سلیمان خیل با شیر پنجاب و خلیفه برات با گامه پهلوان کشتی گرفتند که مسابقه شان حدود یک ساعت دوام کرد . خلیفه برات مسابقه را سول (مساوی)کرد، اما سلیمانخیل مغلوب شیر پنجاب شد و علاقمندی من به ورزش پهلوانی از همین جا آغاز گردید. مدت شش یا هفت سال چند تن دوستان ما هریک نوروزعلی , غلام سرور , نظر محمد , محمد اسمعیل کلو , کاظم علی و خودم بدون خلیفه با هم تمرین کردیم بنا بر سفارش پهلوان حاجی حسن نزد خلیفه عبدل رفتیم و مدت چهار سال پهلوانی را به شکل فنی آموختیم و خلیفه عبدل هم ما را نزد خلیفه نظام برد و تلاش ما بیشتر گردید و خلیفه نظام هم بالای ما تلاش و زحمت زیاد کشید و یگان وقت استادانی از اتحاد جماهیر شوروی نیز ما را تمرین میداند.

پیمان: قهرمانی شما از کجا و از کدام کتگوری وزنی آغاز و چه مدت دوام کرد ؟

آقای احمدی : از طرف کمیته ملی المپیک یک مسابقه عمومی پهلوانی در استدیوم ملی برگزار گردید که من توانستم در وزن 62 کیلوگرام برای اولین بار مقام قهرمانی را از آن خود نمایم و 25 سال عضویت پر افتخار تیم ملی را داشتم که  حدود 18 یا 19 سال قهرمان وزن 62 کیلوگرام بودم . هیچگاه تیم پهلوانی بدون مسابقات انتخاباتی به خارج از کشور اعزام نمی گردید ودر این مدت که من عضویت تیم ملی را داشتم در مسابقات بین المللی زیاد شرکت ورزیدم .

پیمان : شما چه افتخارات و دستآوردها از مسابقات خارجی دارید ؟

آقای احمدی : از مسابقات المپیک مکسیکو مقام پنجم را کسب نمودم , در مسابقات آسیایی در کشور اندونیزیا شرکت ورزیدم مقام سوم و مدال برنز گرفتم از مسابقات بین المللی که در کشور های اتحاد جماهیر شوروی , هندوستان و داخل افغانستان برگزار گردیده شرکت ورزیده ام و مقام اول را کسب نمودیم که همیشه قهرمانی های خود را مدیون زحمتکشی مربیان , تشویق و مدیریت خوب اداره ورزش و تشویق مردم ورزش دوستم میدانم.

پیمان : شما یک مربی و یا استاد خوب و با تجریه هم بودید کار مربیگری کلپ و کلپ داری را چه وقت و چگونه آغاز کردید ؟

آقای احمدی : زمانیکه عضو تیم ملی هم بودم در کلپ میوند مسئولیت تربیه ورزشکاران را عهده دار بودم اما از سن 42 سالگی به بعد در کلپ میوند و آریا مسئولیت مربیگری را داشته و در تربیه ورزشکاران رشته پهلوانی کوشش و زحمت کشیدم و خوشبختانه ثمره  زحماتم را هم گرفتم . شاگردان خوبی تقدیم جامعه ورزشی خویش نمودم که میتوان ازعبدالناصر جوالی , غلام سخی بجه لحاف , سخیداد , نجف , ابراهیم , شیرجان , عوض علی , حاجی ناصر , حاجی طاهر و برادرم اسمعیل نام برد .

پیمان: بیشتر کار کدام استادان پهلوانی مورد تایید و توجه شماست؟

آقای احمدی : در عصریکه من ورزش مینمودم خلیفه نظام , خلیفه امیر جان , خلیفه رحیم , خلیفه یاسین , خلیفه محسن و خلیفه حسن بچه چقمق شاگردان خوبی تربیه نموده بودند که هم خود شان صاحب نام بودند و هم شاگردان شان. بعد ها تعداد خلیفه ها زیاد گردید که نمی شود از تمام شان نام برد.

پیمان: فدراسیون کشتی کشور تا سال های 1368  از مسابقات بین المللی دست آورد های خوبی داشت , در حالیکه فعلآ ورزش رشد چشمگیری نموده چرا این فدراسیون حتی جایگاه قبلی خود را ندارد؟

آقای احمدی : یکی از عواملی که رشته پهلوانی افتخارات خوب در گذشته داشت همانا برگزاری مسابقات هفته وار , منتخب, ملی, دوستانه و بین المللی بود که ورزشکاران همیشه آماده گی کامل داشتند و در ضمن از عواید فروش تکت مسابقات هم عایدات دولت زیاد می شد و هم یک مقدار آن برای تشویق ورزشکاران به مصرف میرسید . در حدود بیش از بیست سال توجه چندانی به ورزش پهلوانی صورت نگرفته است . من از رهبری فدراسیون  کشتی و رهبری کمیته ملی المپیک تقاضا دارم تا مانند سابق مسابقات هفته وار را در استدیوم برگزار نمایند و زمینه اعزام تیم ملی به مسابقات دوستانه و بین المللی مساعد گردد تا ورزشکاران تشویق گردند و با انگیزه و هدفمند تمرین کنند و برای کشور عزیز مان افتخار کسب نمایند .   

پیمان : در دوره های که کشتی می گرفتی و بعدن استاد شدی خاطرات خوب و یا هم خدای ناخواسته خراب هم دارید میشه یکی از آنها را بگویید؟

آقای احمدی : یک سفر مدت هشتاد روز در کشور هندوستان داشتیم و در تمام شهر ها با پهلوانان مشهور مسابقات نمودیم , در شهر بمبی دو برادر پهلوان صاحب نام که با هم شباهت کامل داشتند شامل مسابقات  گردیدند که خورد آن در وزن 62 کیلوگرام بود و دیگرش 87 کیلوگرام. زمانی که من وارد میدان مسابقه شدم طرف هندوستان تقلب نمود و برادر سنگین وزن را با من جوره نمودند و مسابقه ما 15 دقیقه دوام کرد به فضل خداوند توانستم با فریب کاری که انجام داده بودند بازهم برنده شوم و زمانی که از موضوع آکاه شدیم و سردار آقا که رییس المپیک بود برای شان گفت که شما خیانت کردید، جانب هندوستان بسیار عذر خواهی نمودند و در پایان همان مسابقات مهمان دختر کنسل افغانستان در هند بودیم واز ما تقدیر به عمل آمد که هیچگاه خاطره این برد را فراموش نمی کنم .

پهلوان ابراهیم

پیمان : در اخیر چه پیام دارید ؟

 آقای احمدی : خصوصیات مردم افغانستان مانند آب و هوای آن متفاوت از سایر کشورها است بنآ ورزشکاران ما باید گل های سرسبد جامعه باشند و توجه دولتمردان , شخصیت های سیاسی , فرهنگی , اجتماعی و اقتصادی کشور بیشتر به آنها مبذول گردد تا زمینه تشویق ورزشکارن و رشد ورزش بیشتر مساعد شود و ورزشکاران ما بیرق پر افتخار این مرزبوم را در میادین بین المللی به اهتزاز در آورند و سبب سرفرازی این ملت غیور گردند.

موضوع دوم اینکه مدیران یا مسولان امور ورزش توجه بیشتر به زیرساخت های ورزش، مکان های ورزشی، مربیانی که با علم مدیریت امروز آراسته باشند و فراهم سازی امکانات و زمینه برای جذب جوانان، زیرا جوانان کشور ما استعداد های خوب دارند. این جوانان تشویق شوند، حمایت شوند، با فامیل های شان ارتباط و اعتماد به وجود آید. و مرزها میان نهاد های ورزشی و فامیل ها درهم بشکند.

عارف پیمان