فدراسیون ملی تکواندو

Afzal-af
فدراسیون ملی تکواندو

رئیس فدراسیون

محترم داکتر نجیب الله سکندر

داکتر نجیب الله سکندر

 

شماره تماس :0700235593

آغاز فعالیت تکواندو در افغانستان
 تکواندو به عنوان ورزش رزمی قابل قدر و جذاب برای نخستین بار در سال ۱۳۵۲ و در زمان جمهوریت سردار محمد داود خان توسط یک مرد آمریکایی بنام (فل گنگهم ) در پوهنتون کابل نمایش داده شد . (فل گنگهم ) که خود از زمره اساتید آمریکایی دانشکده انجینری دانشگاه کابل بود باپشت کار و علاقمندی فراوان در تدریس تکواندو توانست تعدادی زیادی از دانش جویان دانشگاه کابل  را به آموزش این ورزش جذاب و هیجان انگیز وادارد . اساس گذاری ورزش تکواندو آنهم در یک نهاد اکادمیک روند گام برداشتن این هنر را به فردا های نوین ترقی و تعالی تسریع میبخشید؛ همان بود که یک تعداد زیادی از بهترین و نخبه ترین جوانان آن وقت این هنر را به شکل مکتبی و کلاسیک آن اموختند و نخستین هسته های کلپ های ورزشی در شهر کابل ایجاد گردید . استاد خلیل ،استاد همایون، استاد اسد الله اوریاخیل ،استاد محمد اکبر حیدری ، استاد حبیب ، از زمره نخستین دانشجویان تکواندو اففانستان اند که توانستند با عرق ریزی و پشت کار فراوان وتاخیر ناپذیر تکواندو را به صورت عملی و اکادمیک آن فرا گیرند. هرچند حضور استاد فل گنگهم در آن روزگار موهبت بزرگی برای تکواندی افغانستان شمرده میشد؛ با آنهم افغانها توانستند خود مدیریت تکواندو را بدست گیرند. استاد اسدالله اوریاخیل کلپ اسد ، استاد همایون کلپ میوند ، استاد حبیب کلپ حبیب و استاد محمد اکبر حیدری کلپ حیدری را بنیان گذاشتند. طی دهه شصت خورشیدی تکواندو کشور توانست به ولایات هم گسترش یابد و تنها و تنها به مرکز متمرکز نماند تاسال ۱۳۶۶ کدام نو آوری قابل مکثی در تکواندو افغانستان رخ نداد تا این که برای اولین بار تکواندوی پومسه توسط عبدالناصر هوتکی اساس گذاشته شد . او که توانسته بود طی اقامت خویش در جمهوری اسلامی ایران تکواندو پومسه را فراگیرد با پشت کار و عرق ریزی های خدشه ناپذیر در گسترش و همگانی شدن تکواندو و نقش اساسی را ایفا کرد . به تعقیب آن در سال ۱۳۷۰ فدراسیون تکواندوی افغانستان توسط استاد محمد یوسف دلدار رسما در فدراسیون جهانی تکواندو ثبت و راجستر گردید و علی رغم تمام مشکلات و پرابلم ها وجنگ شدید که میان گروه های مجاهدین بعد از سال ۱۳۷۱ رخ داد فدراسیون تکواندو توانست که مسابقات تیم ملی تکواندو را راه اندازی نماید. برای اولین در تاریخ تکواندو مسابقات برای گزینش بهترین ها برای تیم ملی تکواندوی کشور در سال ۱۳۷۲ برگزار شد و اولین تیم ملی تکواندو بعد از ایجادش در مسابقات ببین المللی هیروشیما جاپان اشتراک ورزید . 
اولین اشتراک کننده گان مسابقات بین المللی تکواندو عبارت بودند از عبدالرحمن ، سهیل ،عزیزالله صافی ،و یماپنجشیری ، 
پس از سال ۱۳۸۰ زمینه برای رشد تکواندو مساعد شد؛ تعدادی از استادان و مربیان که در خارج از کشور بودند دوباره به کشور برگشتند و با ایجاد باشگاه ها؛ کلپ ها و تیم ها مدیریت تکواندو را مدرن ساختند. در سال ۱۳۸۴ نخستین مدال طلا توسط بادام گل ملتزم از مسابقات کشور های جنوب آسیا از پاکستان بدست آمد. 
با این وجود زمینه برای اشتراک ورزشکاران تکواندو اعم از پسران و دختران در رقابت های خارجی مساعد شد. اولین مدال جهانی توسط تکواندو کاران افغانستان بواسطه نثاراحمد بهاوی به رشد و انکشاف ورزش تکواندو رونق بیشتر بخشید . و سرانجام روح الله نیکپا تکواندو کار دیگر افغانستان توانست در بازیهای المپیک۲۰۰۸   چین و ۲۰۱۲ لندن کسب مدال کند . و این یک دستآورد عظیم برای تکواندو افغانستان به حساب می آید.  شایان یادآوریست که از بدو تاسیس فدراسیون تکواندو تاالحال اشخاص مختلفی سمت ریاست فدراسیون را داشته اند که ذیلا به انها ذکر بعمل میاید . 
محمد یوسف دلدار اولین ریس فدراسیون تکواندو،عبدالقدیر فطرت ، عبدالناصر هوتکی، لعل محمد سیار ، عبدالشکور مطمین ، عبدالمتین خادم ، میرزمان باور ، غلام ربانی ربانی و ضیاالحق بخشی، داکتر نجیب الله سکندر.
ورزشکاران صاحب نام و مدال دار این رشته ورزشی را میتوان از نثار احمد بهاوی؛ روح الله نیکپا ، محمود حیدری ، ضیاالله ایمل ، بکتاش، مسعود هاشمی، حسن رضایی ، پرویز، جواد لکزایی، طارق فیض، نثاراحمد عبدالرحیم زی؛ فرزاد منصوری؛ محسن رضایی رویازمانی ، لیلااحمدی، حمیرا محمدی، شفیقه کارگر ، سلماحسینی، سومیه غلامی و دها تن دیگر نام برد . زحمات و کارکرد های مربیان داخلی چون بشیر ترکی ،نجیب سکندر، صبور عمری؛ آرین خیبر؛ عبدالمتین خادم؛ استاد نور احمد؛ استاد سلیمان؛ استاد اسدالله؛ و استادانی که در ولایات هستند چون استاد بادام گل؛ استاد حشمت الله؛ استاد جاوید رسولی و صدها مربی توانای این رشته ورزشی را نباید فراموش کرد .