آگاهی دهی از مزایای ورزش کلید گسترش ورزشهای همگانی

org_admin
سه‌شنبه ۱۴۰۳/۸/۸ - ۷:۸
آگاهی دهی از مزایای ورزش کلید گسترش ورزشهای همگانی

اگر می خواهیم ورزش را به خانه های مردم ببریم تبلیغات گسترده را سازماندهی کنیم

محمد عارف پیمان

ورزش کردن حق مسلم همه انسان هاست، انسان از بدو پیدایش تا کنون و در مراحل مختلف تاریخ به خاطر ادامه حیات و حفظ سلامتی و بلند بردن قدرت و توانایی های بدنی شان به نحوی فعالیت های فزیکی را انجالم داده و میدهند.

در دنیای معاصر که ما زندگی می کنیم این فعالیت ها در چارچوب اصول و قاعده های علمی به منظور حفظ سلامتی و بلند بردن توانایی جسمانی، رفع و تداوی امراض مختلف، جلوگیری از پیری زود رسد و در مجموع موجودیت یک فرد سالم و صحت مند در جامعه الزامی می باشد. جوامعی که فرهنگ ورزش را رعایت کرده و زندگی شان را با ورزش سازگار ساخته اند، بهترین اوقات زندگی شان را سپری می کنند.

کشور ما برای فردای شگوفا، ‌مترقی و عاری از امراض، افراد تنبل و بیکاره را نمی پذیرد. جامعه بسوی شگوفایی و تحول در حرکت است، این تحول خواهی نخواهی بالای زندگی انسان ها تاثیر مثبت یا منفی خودش را دارد.

در جامعه ی که ما زندگی می کنیم اکثر افراد کهن سال اعم از زنان و مردان حتا جوانان تحصیل کرده به امراض مختلف روحی، روانی و فزیکی مبتلا هستند. زیرا عدم تحرک فزیکی، بیکاری دوامدار، عدم شغل مناسب برای جوانان، استفاده از مواد غذایی بی کیفیت، فقر اقتصادی، عدم حمایت نظام ها از کهن سالان، جوانان و بازنشسته گان همه دست به دست هم داده شیرازه زندگی با سعادت و عاری از امراض را از مردم ما سلب نموده است. از سوی دیگر بازار دوکتوران داخلی و خارجی و دوا فروشی ها آنچنان گرم است که برای خرید یک نسخه دو ا معاش یک ماهه یک کارمند دولت کفایت نمی کند، از سویی هم بی انصافی و عدم کنترول دوا فروشی ها کارد تیز را بر گلو مردم فشرده که پول شان مصرف می شود و لی مریض شان شفا پیدا نمی کند.

طبابت امروز تدابیر و وقایه را قبل از مبتلا شدن به امراض یگانه راه علاج و تداوی می داند.

در این مورد داکتر مجتبی صوفی داکتر متخصص داخله به این باور است:

اگر ما روی مزایا و ارزشمندی ورزش مکث داشته باشیم، گفته می توانیم که ورزش جزء لاینفک زندگی بشر است، انسان از زمان تولد تا مرگ نیازمند کار، تلاش و فعالیت فزیکی است، ورزش در ابعاد مختلف زندگی بشر نقش برازنده دارد. از نگاه سیاسی تامین کننده روابط و دیپلوماسی با کشور های جهان است، از نگاه اجتماعی شکل دهنده فرهنگ ها، ارزشهای و افتخارات یک ملت و یک سر زمین است، از نظر صحی تامین کننده صحت و سلامتی روحی و جسمی انسان هاست، و از نظر حل مناقشات منطقه ی و جهانی سمبول صلح شناخته شده است.

پس از ورزش در تمام ابعاد زندگی استفاده معقول و مفید کرده می توانیم، چون بحث ما از نظر صحی است، علماء و دانشمندان طب به این نتیجه رسیده اند که ورزش را بخشی از زندگی روزمره شناخت و به آن مبادرت ورزید، تحقیقاتی که صورت گرفته به اثبات رسیده که ورزش از بروز امراض مختلف جلوگیری می کند، اکثر مریض هایی که نزد ما مراجعه می کنند عوامل مهم آن عدم فعالیت فزیکی آنان است، این فعالیت فزیکی تنها در سن پیری بسنده و کافی و موثر نیست، بلکه از وقت طفولیت، نوجوانی و جوانی باید به ورزش عادت کرد، در غیر آن وقتی یک نفر به سن کهولت میرسد که در جوانی ورزش نکرده در معرض امراض مختلف از پوکی استخوان تا فشار بلند خون، از شکر گرفته تا ناراحتی های قلبی و ریوی و سوء هاضمه و ... قرار می گیرد، پس توصیه من به تمام شهروندان اعم از جوانان،‌ نوجوانان و کهن سالان اینست تا ورزش را جزء برنامه های زندگی شبانه روزی شان بسازند و در ۲۴ ساعت می توانند ۳۰ تا ۴۵ دقیقه را برای سلامتی خود شان اختصاص دهند.

به عقیده داکتر مجتبی مردم قبل از این که به امراض مبتلا شوند، تدابیر وقایوی داشته باشند، یعنی یگانه راه جلوگیری از امراض ورزشهای صبحانه و پیاده گردی برای افراد مسن و در معرض خطر پنداشته می شود.

برای این که مردم بتوانند به ورزش علاقه پیدا بکنند و زمینه برای انجام فعالیت های ورزشی شان مساعد گردد، امکانات و سهولت های شهری را باید فراهم ساخت. مثلآ ایجاد پارک های تفریحی با امکانات و تجهیزات ورزشی در نواحی شهر کابل، ایجاد فضای سبز، تدوین برنامه های تمرینی با استفاده از میتود های علم ورزش. تثبیت و انسجام کتگوری های سنی افراد در تایم های مختلف تمرینی، آگاهی دهی مردم از طریق نصب اشتهارات و اعلانات بازرگانی از طریق رسانه ها.

اما این مردم چی مشکلاتی دارند؟

در یکی از روزهای بهاری طبق معمول برای ورزش صبحانه به یکی از پارک های تفریحی شهر کابل که نزدیک خانه ما بود رفتم، از سویی هم می خواستم علاقه مندی مردم و مشکلات شان را نسبت به ورزش بدانم، در مسیر راه با گروپی از ریش سفیدان که ظاهرن سن و سال شان بالای ۵۰ و ۶۰ بود سرخوردم، این گروه از افراد هم برای پیاده گردی و قدم زدن روی جاده ها و پارک ها با هم یک جا شده بودند، من هم شامل این گروه شدم و همگام با قدم های آنها من هم گام برمیداشتم، لحظه به لحظه گام های آنان سریع تر می شد. در جریان راه قصه های شیرین و تلخ را با همدیگر تبادل می کردند، یکی از آنها در لابلای صحبت ها گفت:

مه از روزی که ورزش شروع کدیم اشتهای خوب دارم، ولی چیزی برای خوردن ندارم.

دیگری گفت، صحت ما خوب باشه امو همه چیز اس، دیگیری با خونسردی بیان داشت، در صورتی صحت خوب می داشته باشیم که در پهلوی ورزش غذای مناسب هم برای خوردن داشته باشیم تا انرژی بگیریم.

از لابلای حرف های آنها برای من هم سوژه خوب پیدا شد که وقتی ورزش می کنیم، باید چند موضوع را جدی در نظر داشته باشیم:

 محیط مناسب برای ورزش

 دوستان خوب در اثنای ورزش

 انگیزه برای ورزش کردن

 غذای مناسب برای اعاده انرژی از دست رفته

در لابلای این حرف ها داخل محوطه پارک شدیم، در داخل پارک جوانان، اطفال، کهن سالان در گروه های هم سن و سال شان مصروف بودند، آنان ورزشهای چون دوش، نرمش، فوتبال روی زمین خاکی را انجام میدادند که بر زیبایی پارک افزوده بود.

چوکی سمتی که در بخش هایی از پارک ساخته شده تعدادی از مردم نشسته و قصه های تلخ و شیرین داشتند.

من هم پس از چند دوره دوش نه چندان سریع روی چوکی کنار چند نفر که گرم قصه بودند نشستم، پس از سلام و احوال پرسی خواستم سوالاتی را مبنی بر اثر گذاری ورزش روی سلامتی و صحت مندی افراد داشته باشم رشته سخن باز شد و دوستی که کنارم نشسته بود حدود بالای ۶۰ سال سن داشت نامش را محمد شاه گفت، او قبلا در یکی از اداره های حکومتی کارمی کرد، حالا بازنشسته شده است، به گفته خودش از مدتی شده که به مرض شکر مبتلا است با شوخی می گوید: نسخه هایی که داکتر برم داده برابر با یک دوسیه شده.

دوست دیگرش نیز داخل صحبت شده گفت:‌ از چند سال است که مریض استم فشار بلند، چربی خون و ده ها مشکل دیگه ، نزد داکتر رفتم برایم گفت ورزش کو، پیاده گردی کو، از زبان دیگران هم شنیده ام که می گویند ورزش برای تداوی امراض مختلف فایده دارد، من هم چند ماه است که به ورزش شروع کردیم در این جا می آییم فایده اش را دیدیم در این جا نه تنها برای صحت من فایده داشته بلکه با تعداد زیادی از مردم آشنا شدیم و رفاقت پیدا کردیم با لب خند دستش را سوی دوستش که کنارش نشسته می کند می گوید مثل حاجی صاحب.

حاجی صاحب که خودش را محمدشریف معرفی کرد، با تایید سخنان دوستش سرش را بالا و پایین کرد و زیر لب گفت: بلی میگن سپورت کردن تن انسان ره قوی و مغز را هم سالم نگاه می کند. و سپورت کردن برای تمام مردم ضرور است، وقتی نماز صبح را می خوانیم با دوستان به سپورت کردن شروع می کنیم، ما فایده اش را دیدیم برای دیگران هم می گوییم که سپورت کنند تا صحت مند باشند و پول شان برای خرید دواهای پاکستانی مصرف نشوه.

کمی دور تر از این ها گروپی از جوانان با حرکات منظم ورزشی توجه همه را سید کریم یکی دیگر از جوانانی است که در این محل مصروف تمرنیات ورزشی است، او نه تنها خودش تمرین می کند بلکه برای سایر جوانان و اطفال که در این پارک آمده اند حرکات نرمشی و ورزشی را یاد می دهد.

او در پهلوی این که به سوالات من پاسخ میدهد به اطرافش نگاه می کند و می گوید این جا برای تمرین کردن مناسب نیست، باید محل مناسب خوب برای ورزش کردن تهیه شود، به گفته او مردم همه علاقه مند به ورزش هستند اما در نبود محلات ورزشی و تفریحی در محل زندگی شان نمی توانند ورزش کنند.

در سوی دیگر روی جاده گروپی از مردم با سن و سال متفاوت به نظر می رسند که پس از ادای نماز صبح به پیاده گردی روی جاده ها و سرک ها مبادرت ورزیده اند. یکی از این افراد خودش را عبدالحکیم معرفی کرد آو که به گفته خودش یکی از کارمندان متقاعد است همراه با دوستانش قدم می زند پس از سلام و احترام و احوال پرسی گفت: پیاده گردی برای صحت ما مفید است هر روز صبح نیم ساعت پیاده گردی می کنیم، هم صحت ما خوب میشه و هم دوستان خوب پیدا کرده ایم اما در این جاده که ما پیاده گردی می کنیم، موتر هایی که رفت و آمد می کنند دود و خاک شان برای ما مزاحمت می کند به باور من این دود و خاک برای ما ضرر می رساند به عوضی که فایده کنیم ضرر می بینیم اما چاره ی نیست.

یکی از عناصر انجام فعالیت های ورزشی محیط پاک و سالم عاری از دود و گرد و خاک است. موجودیت فضای نامناسب نسبت به روستاها در شهر ها زیاد است. از اثر تراکم وسایط نقلیه و تراکم نفوس در شهر ها فعالیت های بدنی هم تحت تاثیر محیط قرار گرفته زندگی انسان ها را تحت تاثیر قرار میدهد.

تامین محیط مناسب ورزشی در شهر ها یکی از مسوولیت های شهردار ها و اداره های مسوول محیط زیستی می باشد. این اداره ها باید در نواحی مختلف شهر پارک ها و محلات مناسب تفریحی و رزشی و فضای سبز را آماده سازند، اداره های ورزشی همچنان برای تشویق مردم به ورزش تجهیرات ورزشی و مربیان مسلکی را توظیف نمایند تا مردم به گونه علمی و معیاری تمرینات ورزشی را انجام دهند که برای وجود شان نشاط و سلامتی را به ارمغان بیاورد. زیرا اکثر جوانان و کهن سالان در برخی از پارک ها حرکاتی را انجام میدهند که نه تنها برای صحت و سلامتی وجود شان مفید است بلکه تاثیرات منفی نیز بر سیستم ایمنی بدن شان به بار می آورد.

جامعه سالم از افراد سالم و صحت مند شکل می گیرد. هرگاه بخواهیم فردای ما بهتر از امروز ما باشد، کار را از امروز آغاز کنیم تا فردای بهتر از امروز داشته باشیم.